Hvad er kræft?

kræftceller dannes og bekæmpes hele tiden

Kræftceller opstår konstant i hele kroppen. Det sker, fordi tilfældige ændringer (mutationer) får cellerne til at dele sig ukontrolleret. På den måde kan der dannes kræft overalt i kroppen, f.eks. i huden, i lymfesystemet, i indre organer, i knogler, i nervesystemet og i blodet.

Heldigvis er immunsystemet meget effektiv til at finde og ødelægge kræftcellerne. Alligevel sker det, at nogle kræftceller skjuler sig for immunsystemet og udvikler sig til en kræftsygdom.

når kræft bliver til sygdom

Kræft dannes inde i cellernes arvemateriale, og hvis immunsystemet ikke får ødelagt kræftcellerne, kan de udvikle sig til en kræftknude eller blodkræft (leukæmi).

Hvis kræften ikke fjernes eller bekæmpes i tide, kan den afgive celler til blod og lymfe. Cellerne kan sætte sig andre steder i kroppen. Det kaldes metastaser og er et dårligt tegn på, at kræftsygdommen er aggressiv.

Kræftcellerne deler sig hurtigt og danner større og større knuder. Det omkringliggende væv bliver ødelagt af kræftcellerne og mister efterhånden dets normale funktion. Alt efter hvor sygdommen er i kroppen, kan dyret have forskellige symptomer.

kræft har mange ansigter

Kræften kan påvirke dyrets helbred på forskellig vis afhængig af, hvor sygdommen er i kroppen.

Ved knoglekræft vil kræftcellerne ødelægge det normale omkringliggende væv, så knoglen bliver mere skrøbelig og nemmere brækker. En knude i nyren kan give en gradvist nedsat nyrefunktion, hvor dyret begynder at tisse og drikke mere end normalt.

Kræft i kirtelvævet kan medføre, at der produceres mere af kirtlens indhold. Eksempelvis kan en knude i skjoldbruskkirtlen producere meget stofskiftehormon, hvilket giver symptomer på sygdom. Her er det altså ikke kræftcellerne i sig selv, men overproduktionen af hormonet, der giver symptomerne.