Hvordan behandles kræft?

ingen behandling

Så længe familiedyret ikke oplever smerte eller ubehag i forbindelse med sygdommen eller viser tegn på funktionsnedsættelse, er det fuldt forsvarligt ikke at behandle dyret. Hvis sygdommen på et senere tidspunkt udvikler sig og skaber problemer, må dyrlæge og ejer tale om, hvad der så skal gøres.

Operation

Vil man behandle kræftsygdommen, er der ofte flere muligheder. Det er oftest nødvendigt at operere. Det vil sige at fjerne knuden ved hjælp af kirurgi på de steder på kroppen, hvor det er muligt. Nogle knuder kræver større indgreb end andre, det vil sige større kirurgiske marginer, hvor man fjerner mere rask væv omkring knuden.

Skulle en knude sidde et uhensigtsmæssigt sted såsom på lemmer eller i ansigtet, kan man i nogle tilfælde forsøge at reducere knudens størrelse med medicin inden kirurgisk fjernelse.

kemopterapi

Nogle sygdomme som blandt andet lymfekræft kan ikke behandles med kirurgi. Her kræves medicinsk behandling i form af kemoterapi.

Kemoterapi kan foregå med piller, drop eller en kombination. Dyrlægen følger ofte en protokol, hvor medicinen indgives i faste intervaller. Der kan være tale om få behandlinger eller om et forløb over mange uger. Varigheden afhænger af kræftformen, patientens helbredstilstand, økonomi og forhold i hjemmet.

andre behandlingsformer

Nye behandlingsmuligheder kommer hele tiden til. For nyligt er der udviklet et injektionspræparat, hvor man sprøjter medicinen direkte ind i kræftknuden (mastcelletumor). Behandlingen får knuden til at visne (nekrotisere) og falde af. Den efterlader et ”hul”, som heler igen.

Strålebehandling anvendes hos familiedyr i udlandet. I skrivende stund er der ikke mulighed for strålebehandling i Danmark.